7.11.2023

Jak velká je generativní AI super power pro inteligentní zpracování dokumentů?

Doby, kdy zpracování dokumentů znamenalo nekonečné papírování a manuální práci, jsou pryč. Díky vývoji v oblasti umělé inteligenci se navíc širší spektrum dokumentů a obsahu, stává vstupní branou k automatizaci. S hodnotou trhu inteligentního zpracování dokumentů (IDP), oscilující mezi 50 až 70 miliardami korun a odhadovaným nárůstem až na 200-300 miliard korun do roku 2027, je tento růst živen potřebou zefektivnění práce a kladením většího důrazu na zákaznickou zkušenost.
Ačkoliv technologie IDP není zcela nová, pro odvětví jako jsou pojišťovny a bankovnictví byla revoluční. Její vývoj byl rychlý, přecházející od manuálních procesů k inteligentní automatizaci.

Jak generativní AI mění svět inteligentního zpracování dokumentů (IDP)?

Generativní umělá inteligence představuje ve světě IDP zásadní milník. Od raných pravděpodobnostních modelů z roku 2000 až po současné inovace jako jsou variabilní autoenkodéry a neuronové sítě se díky technologii transformer a velkým jazykovým modelům, jako je série GPT od OpenAI, rozvinul obor zpracování dokumentů do nových dimenzí.

Generativní AI posunula zpracování dokumentů daleko za hranice dosavadních možností. Nejenže zlepšuje čitelnost textu a kvalitu obrázků, ale umožňuje i rychlou klasifikaci dokumentů a efektivní extrakci dat. Kromě toho umožňuje syntetická datová sada důkladnou validaci s minimálním manuálním dohledem a dokáže dokonce doplňovat chybějící informace, což naznačuje nadcházející revoluci v integraci dat.

Jak se k obřímu humbuku kolem ChatGPT a obecně generativní AI postaví Kofax?

Vlna generativní umělé inteligence je s námi už od listopadu 2022, kdy jsme mohli pozorovat, jak všichni hráči v oblasti automatizace začali získávat pozornost zákazníků s novými produkty využívajícími generativní AI.

Kofax, dlouholetý hráč na trhu zpracování dokumentů, reagoval na rostoucí význam generativní AI opatrně, s důrazem na potřeby a požadavky svých zákazníků. Kofax po konzultacích se svými zákazníky oznámil v říjnu 2023 své následující nejnovější inovace:

  • Konektor OpenAI dostupný na Marketplace Kofax umožňující integraci s Azure OpenAI i OpenAI, což přináší možnosti generativní AI do procesů low-code platformy Kofax TotalAgility (KTA).
  • Designer workflow procesů v Kofax TotalAgility 8.0 obsahující aktivitu OpenAI, která bude integrována přímo do platformy a umožní vývojářům zapojení generativní AI do svých procesů.
  • Další představenou novinkou, která má sílu změnit vývoj aplikací v rámci low-code platformy je "Generativní AI CoPilot". Tento nástroj je připraven zásadně změnit práci vývojářů. Využívá generativní AI k zjednodušení a automatizaci tvorby jednotlivých aktivit v low-code aplikacích, datových modelech, formulářích a dalších prvcích v rámci platformy KTA, a to vše na základě přirozené jazykové komunikace.
Kofax TotalAgility GPT-Powered Assistant
  • Nový přístup k vytěžování dat bez nutnosti trénování, kde AI automaticky generuje seznam indexových polí a nachází potřebné informace v dokumentech s vysokou přesností a bez potřeby rozsáhlého tréninku. Cílem Kofax je integrací generativní AI tento proces pro organizace výrazně zrychlit a zjednodušit.
  • Plán na větší automatizaci zpracování obsahu s využitím Retrieval Augmented Generation (RAG), kombinující vyhledávání informací a generování textu, což umožní organizacím vytvářet personalizované vhledy založené na jejich vlastních datech.

Kromě těchto nových funkcí představil Chris Huff ze společnosti Kofax, záměr, kdy Kofax pracuje na modelu, který Chris označil jako 'Bring Your Own License', kde si zákazníci mohou vybrat libovolný jazykový model, který preferují, a Kofax jej bezproblémově integruje do jejich stávajících pracovních postupů v KTA.

„Zákazníci jsou v centru všeho, co děláme v Kofax. Z tohoto důvodu jsme zahájili naši cestu s generativní AI tím, že jsme oslovili naše zákazníky a vytvořili zákaznickou poradní radu, která nám pomáhá v navrhování naší strategie v této oblasti. Od samého začátku byla naše strategie zaměřena na vývoj výkonné automatizace s využitím umělé inteligence, která zvládne řešit nejnáročnější zadání digitalizace procesů našich zákazníků. Brzy bude uvedena nová verze platformy TotalAgility s integrovanou generativní AI, o které věříme, že znovu způsobí revoluci na trhu IDP!” - Chris Huff, Chief Growth Officer, Kofax

Po měsících spekulací na trhu o svých plánech společnost Kofax představila svoji dobře promyšlenou strategii pro svou zákaznickou základnu. Vývoj v oblasti umělé inteligence se mění každým dnem, a i konkurenční firmy přicházejí na trh se svými inovacemi.

Věříme, že Kofax udělal správnou věc, konzultací budoucího využití generativní umělé inteligence s velkou zákaznickou základnou. Na rozdíl od mnoha dalších společností v oblasti IDP má Kofax rozsáhlou produktovou řadu IDP produktů včetně RPA. Obrat velkého tankeru na moři trvá déle a když k němu dojde, doufáte, že posádka důkladně prověřila a dvakrát zkontrolovala každý aspekt manévru.

Společnosti, které adoptují generativní AI, nejenže získávají konkurenční výhodu, ale také se stávají předními hráči v éře digitální transformace. Tato technologie je přitom teprve na začátku svého potenciálu a s každým novým průlomem se rýsuje obraz budoucnosti, kde umělá inteligence nebude jen pomocníkem, ale aktivním a inteligentním partnerem v každé fázi zpracování dokumentů.

S příslibem kontinuálního vylepšování a integrace do různých platforem a obchodních systémů je generativní AI nejen trendem, ale stává se novou normou. Jasně to ukazuje, že investice do AI a její integrace do každodenního podnikání již nejsou otázkou "jestli", ale "kdy". A zdá se, že "kdy" je právě teď.

Mohlo by vás zajímat

Potřebujete pomocnou ruku? Ozvěte se!